762173
Det är nu vi skapar en hållbar framtid.

Hållbarhet och miljö.

HÅLLBARHET

Hållbart företagande handlar om att företag tar ansvar för verksamhetens påverkan på samhälle och miljö. 

Vår tillväxt ska bygga på en hållbar utveckling av företaget, där människors hälsa, miljön och samhället är givna delar i att nå lönsamhet.

 

När den industriella revolutionen spred sig i Sverige började också fröet till ett världsledande företag i Färila att gro. I hjärtat av den svenska skogen inleddes en fantastisk resa. Kärleken till jorden och skogen ympades in i ExTes gener. Inte bara som tillverkare och leverantör av produkter. Omtanken om bygden, människorna och miljön, växte sig allt starkare i takt med företagets utveckling.

ExTe arbetade med hållbart företagande decennier innan begreppet började användas i den allmänna debatten.

God miljö bygger på omtanke varje dag.

Miljöfrågor integrerades med tiden som en naturlig del för ExTe i en hållbar, effektiv och lönsam affärsverksamhet.

Vid investeringar i ny teknik, produkter och processer tas alltid miljöpåverkan i beaktande. I ExTes produktion gäller de kvalitets- och miljökrav som formuleras i olika certifieringar och lagar. De beskriver hur råvara hanteras och hur arbetsmoment ska utföras och ger full kontroll från råvara till färdig produkt. Avfall och olika föroreningar hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Återvinning och återanvändning av material sker enligt inarbetade rutiner.

Leverantörernas miljöarbete och hur de jobbar med hållbarhet bedöms.

Vi månar om våra medarbetare.

De ska ha samma rättigheter och möjligheter oberoende av kön, etnicitet, religion, funktionsvariation och ålder. Personalen ska på olika sätt involveras i hållbarhetsarbetet. Att skapa engagemang i och för jobbet är grunden i ExTes personalpolitik. Arbetet ska vara meningsfullt och utvecklande. Möjligheter att påverka den egna arbetssituationen och kunskap om planer och beslut skapar delaktighet, ett nyckelord i verksamheten. Samtalstonen i företaget är informell och lättsam.

Hållbar arbetsmiljö för chaufförer.

Från 50-talet har ExTe haft fokus i produktutvecklingen på säkerhet och arbetsmiljö för chaufförerna.

Med inspiration från framtiden skapade vi med Com 90-bankarna en modern arbetsplats. Våra tekniska lösningar eliminerar påfrestningarna på människan. Oavsett väder, ger den unika och fjärrstyrda lastsäkringen en oslagbar arbetsmiljö. Ett sätt att möta kraven från nya generationer åkare och chaufförer på framtidens rundvirkesfordon.

Genom åren har ExTe deltagit i flera externa projekt som syftar till att minska koldioxidutsläppen vid timmertransporter. De senaste projekten är ETT-projektet (En Trave Till) där ekipaget transporterar mer virke och därmed minskar koldioxidutsläppen per tonkilometer. I ETT Aero-projektet (En Trave Till med optimerad aerodynamik) utformades ekipaget, inklusive timmerbankar, optimalt ur aerodynamiskt hänseende. Bränsleförbrukning och utsläpp minskade. Våra Com 90-bankar, där stakarna är höj-och sänkbara, är ur aerodynamisk synvinkel optimala. Nya projekt med eldrivna virkesekipage är i början av en intressant utveckling.

 

Lönsamhet, miljöhänsyn och samhällsengagemang går hand i hand.

Även om ExTe i flera avseenden är ett globalt företag finns rötterna i hembygden. Efter 125 år i Ljusdalsbygden är det därför en självklarhet för ExTe att stödja och medverka till utveckling av olika verksamheter som gynnar hela bygden. På olika sätt tar vi ansvar för samhället och bidrar till att barn, ungdomar och vuxna får en bra miljö att utvecklas i och har en meningsfull och hälsosam fritid.

Konkret innebär det att ExTe stödjer olika lokala aktiviteter som riktar sig till barn, ungdomar och vuxna. Genom åren har ExTe sponsrat många lokala föreningar och evenemang, som gynnar en hälsosam fritid och miljö och lyfter bygdens föreningsliv, företag och organisationer. ExTe ingår även i ett tätt samarbete med gymnasieskolan i kommunen och därmed skapas ett mycket värdefullt utbyte mellan skola och näringsliv. På detta sätt ökar intresset för att jobba inom industrin och kompetensutvecklingen säkerställs framåt.

ExTes stöd till bygden är också ett sätt att marknadsföra varumärket, och att ge något tillbaka till den bygd där de allra flesta av nuvarande och blivande medarbetare finns.

Hållbarhetsstrategin formas.

ExTe har genom åren haft en bra utveckling, och ambitionen är att den ska fortsätta.  För att det ska bli hållbart måste lönsamhet, miljöhänsyn och socialt engagemang förenas och möta de nya krav som ställs på företag idag. Vår förmåga att vara en attraktiv arbetsgivare avgör hur vi lyckas, eftersom personalen har en nyckelroll i det här arbetet. Med hållbarhetsstrategin i ryggen ska ExTe certifieras både mot ISO 14001 som är miljö och ISO 45001 som är arbetsmiljö. De mål som fastställs ska konkret visa vad som ska uppnås och när åtgärder ska vara genomförda. ExTe är idag certifierade mot kvalitetsstandarden ISO 9001:2015 samt ISO 3834-2:2021 (kvalitetssäkring vid svetsning) och EN 15085-2:2020 (svetsning av järnvägskomponenter) och ExTe har under åren utarbetat ett väldigt lättanvänt ledningssystem som är tillgängligt för alla på företaget.

ExTes hållbarhetsarbete syftar till att ta ansvar för framtiden och stärka vår konkurrenskraft.

Vi vet inte vad som väntar runt hörnet. Det enda vi kan vara säkra på är att det successivt kommer nya regler och lagkrav. 

Precis som i alla andra sammanhang vill vi på ExTe hellre förekomma och ligga i framkant än att avvakta.

Vi hoppas att våra kunder virkesåkarna ska känna att vårt konkreta hållbarhetsarbete bidrar till deras lönsamhet och att de känner sig trygga med att ExTe tar ansvar för sin verksamhet på ett seriöst sätt.